A kliens, aki tanácsot kér

Tanács kérés és adás a pszichoterápiában

Különböző terápiás irányzatokban mást és mást jelent, ha a kliens tanácsot kér és kap az ülésen. Lássunk egy konkrét példán, mik történhetnek ilyenkor!

A feltáró és szupportív terápiák spektrumán nagyon különböző módon viszonyulunk a klienshez és problémáihoz. Ami a támogató spektrumban teljesen hétköznapi – például a tünetek konkrét tanácsokkal történő enyhítése, – az a feltáró terápiákban kontraindikált lehet. Mindkét esetben érdemes ugyanakkor tisztában lenni vele, hogy mik történhetnek, ha a kliens tanácsot kér tőlünk, és mi válaszolunk.

Tanács kérése

Tegyük fel, kliensünk így kezdi a mai órát: „Tudja, másodéves vagyok a műszaki egyetemen, de arról talán még nem beszéltem, hogy mennyire vonzott mindig a filmművészet. Igazából a MOME-ra akartam menni, csak hát a szüleim nem értettek ezzel egyet. Erősen elkezdtem gondolkodni, hogy átjelentkezem és inkább rendezőnek tanulok. Maga mit gondol erről?

Nos, egy átlagember simán hallhatja ezt egyszerű tanácskérésnek. Ez a manifeszt, látható, vagy nyílt tartalom: a kliens azon kontemplál, vajon mit gondolhat a terapeutája az ő vágyáról, hogy átjelentkezzen egy művészeti iskolába.

Ugyanakkor, ha egy kicsit mögé megyünk, számos egyéb perspektíva is felbukkanhat.

Tanácsadás a konfliktusháromszög szempontjából

David Malan - konfliktus háromszög
David Malan – konfliktus háromszög

Malan konfliktusháromszöge alapján megvizsgálhatjuk: a kliens mondataival éppen

  • érzéseit/vágyait,
  • érzéseivel/vágyaival kapcsolatos szorongását vagy
  • érzéseinek/vágyainak kifejezése elleni védekezését juttatja kifejezésre?

Ha ebből a szemszögből gondolkodunk, rájöhetünk, hogy páciensünk éppen védekezésben van. A kliens kérdésének funkciója tehát az, hogy megakadályozza a saját vágyáról való beszélgetést.

Ennek megfelelően, ha valaki mondjuk analitikusan képzett, akkor simán mondhatja, hogy: „Hm… Az én véleményemet kérdezi, miközben pár perce saját vágyáról beszélt. Azon gondolkodom, hogy van-e valami kockázatos saját vágyához való kapcsolódásban.”

Tanácsadás az emberek háromszöge szempontjából

Malan - emberek háromszöge
David Malan – emberek háromszöge

A terapeuta elgondolkodhat azon is, hogy a tanács kérésével párhuzamosan a páciens arról beszélt, hogy a szülei nem értettek egyet vágyával.

Lehet, hogy tudat alatt arra számít, attól fél, hogy a terapeuta is elutasítja az ő igényét?

A terapeuta ebből a második perspektívából oly módon jelenik meg, mint egy klienst gátoló szülő.

Tanácsadás a viszontáttétel szemszögéből

Tegyük fel, hogy a terapeuta a kérdés feltétele után erős vágyat kezd érezni arra, hogy megnyugtassa és támogassa kliensét elképzelésének megvalósításában. Mondjuk egy ilyesmi mondat kívánkozik ki a száján: „Ó, igen, szerintem nagyszerű lenne, ha követné saját vágyait és azzal foglalkozna, amit igazán szeret.”

A terapeuta ezek után tovább gondolkodik és úgy véli: „Hm… Ez egy érdekes vágy… Vajon hogyan történt, hogy ez a vágy, hogy művészeti iskolába menjen, most bennem van? Lehet, hogy ez a veszélyes törekvés valahogy átvándorolt belém?

Tanácsadás a szupervízió szemszögéből

Tegyük fel, hogy a terapeuta tanácsot ad, majd szupervízióba viszi az esetet. A szupervízor felhívhatja figyelmét egy újabb érdekes szempontra.

  • Tehát tanácsot adtál neki. Egy ilyen tanácsadási helyzetben szerinted ki van felül és ki van alul?
  • Ó, jaj… most elkezdtem magam kellemetlenül érezni… Tényleg ezt csináltam: én voltam a megmondóember, a kliens pedig az alárendelt szereplő.
  • Igen, ez egy megcselekvés, egy enactment. Te jobban tudod, ő pedig nem tudja. Ez, hogy Te elfoglalod a felül lévő pozíciót, lehetővé teszi neki, hogy ő legyen alul, és így elrejtődik saját vágya, hogy filmrendező lehessen, valamint lehetővé teszi, hogy ne vállaljon felelősséget.”

Összefoglalás

A kiensnek való tanácsadás sok esetben hasznos, életszerű és fontos. Nem árt ugyanakkor, ha tudjuk, hogy mik jelenhetnek meg még a felszíni történések mellett egy kapcsolatban.

A sok szemszögből való vizsgálat segít abban, hogy jobban megértsük klienseink kapcsolódási próbálkozásait és arra hatékonyabban reagálhassunk. A felszínen egyszerű tanácskérésnek tűnő dolgot megvizsgálva például a konfliktus, az emberek vagy a viszontáttétel szemszögéből sokkal komplexebb kép bontakozhat ki előttünk.

Ha szeretnél további izgalmas sztorikat hallani Jon Fredericksontól, akkor nézd meg az alábbi, szupervíziót követő beszélgetést!