Terápia egy ördögűzővel – hogyan dolgozzunk szomatikus tünetekkel a pszichoterápiában?

Események betöltése
Egy ördögűző terápiája

2024. május 17-én egy irritábilis bél szindróma és szklerózis multiplex tüneteivel élő 60 éves páciens kezelése követhető végig Jon Frederickson háromórás terápiás ülésének videóvetítésén.

Jon Frederickson, Habib Davanloo tanítványa, az Intenzív Rövid Dinamikus Pszichoterápia prominens képviselője videóvetítéssel egybekötött egynapos ONLINE workshopot tart 2024. május 17-én.

A Magyar Orvosi Kamara jóvoltából szervezett esemény szinkrontolmácsolással zajlik, így reméljük sokan lehetünk tanúi Frederickson terápiás munkájának.

Egy ördögűző terápiája

Ez a videóra rögzített pszichoterápiás eset megmutatja nekünk, hogyan dolgozik az Intenzív rövid dinamikus pszichoterápia (ISTDP) a szorongással és a szomatizációval.

A szklerózis multiplex és irritábilis bél szindróma évtizedes kórelőzményével élő hatvanéves férfi dühkitörései miatt keresett pszichoterápiás segítségek. Meglepő módon a háromórás próbaterápiás ülés végére az affektustolerancia növekedésével és a szorongás szabályozásával a testi tünetek jelentős mértékben lecsökkentek.

Az előadó kitér a gyulladásos állapotként értelmezett SM pszichoterápiás kezelésének kutatási háttérére, valamint bemutatja a páciens egy évvel későbbi utánkövető interjúját is a csökkent tünetekkel és a redukálódó visszaesésekkel.

A workshop résztvevői megtanulják:

  • hogyan mérjék fel a szorongás mértékét,
  • miképpen érdemes szomatikus panaszoktól szenvedő betegeknél fokozatosan építeni az érzelmi kapacitást,
  • feloldani a komplikált gyászt,
  • feldolgozni a gyermekkori traumával kapcsolatos érzéseket.

Az előadó

Jon Frederickson, ISDTP
Jon Frederickson, ISDTP

Jon Frederickson USA-beli pszichoterapeuta 40 éves gyakorlattal rendelkezik terápia, szupervízió és oktatás területén. 1988 óta tanít a Washington School of Psychiatry-n, ahol 2005-tel kezdődően az ISTDP képzési program társelnökévé vált. Lengyel, norvég, svéd, olasz, dán, indiai, libanoni, izraeli, kanadai, USA-beli és ausztrál ISTDP képzési programok oktatója.

Több mint ötven cikket és könyvfejezetet, valamint öt könyvet publikált. „Co-Creating Change” című könyve 2014-ben elnyerte a British Medical Association Book Awards első díját a pszichiátria területén. A pszichoterápia oktatásában többek között szeretné erősebbé tenni korábbi komolyzenei képzésének strukturált, szervezett és szisztematikus tudásátadását, hogy segítsen a terapeutáknak gyakorlati készségeket fejleszteni, improvizálni és alkotni a pillanat érzelmi igazságában. Magyarul egyetlen – nem szakembereknek szóló – könyve jelent meg Az igaz élet kulcsai címmel.

A résztvevők

Az egynapos online workshopra egészségügyi végzettséggel / működési engedély számmal rendelkező pszichológusok (alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, neuropszichológiai szakpszichológus, MSc Pszichológia végzettséggel rendelkezők), valamint pszichiáterek, orvosok, pszichoterapeuták jelentkezhetnek működési engedély számukkal. Amennyiben valaki a felsorolt egészségügyi irányokban képződik, akkor az egyetem, évfolyam és szakképzése nevével tud regisztrálni (vagyis pl. MA és PhD hallgatók nem tudnak csatlakozni).

A workshop

  • Időpont: 2024. május 17-én, 14:00-21:00 között.
  • Nyelv: angol nyelvű előadás Felhősi Gabriella klinikai szakpszichológus magyar szinkrontolmácsolásával. Az angol terápiás videó magyar nyelvű felirattal rendelkezik majd.
  • Helyszín: zoom.
  • Jelentkezési díj: a Magyar Orvosi Kamara jóvoltából ingyenes.

Menetrend
14:00-15:20 Előadás
15:20-15:35 Szünet
15:35-17:00 Előadás
17:00-18:00 Vacsora szünet
18:00-19:15 Előadás
19:15-19:30 Szünet
19:30-20:30 Előadás
20:30-21:00 Megbeszélés

Jelentkezés

Regisztráció: Töltsd ki az űrlapot itt helyben, vagy kattints: https://forms.gle/2tWy84tRfF1PBnrW8