Biztonságos kötődés megteremtése a pszichoterápiában

Események betöltése
Jon Frederickson, ISDTP

Jon Frederickson, Habib Davanloo tanítványa, az Intenzív Rövid Dinamikus Pszichoterápia prominens képviselője videóvetítéssel egybekötött egynapos workshopot tart Budapesten 2023. november 17-én.

A pácienseknek van egy csoportja, akiknél korábbi traumáik miatt a terapeutával való találkozás kibírhatatlan érzéseket, így erőteljes szorongást és regresszív elhárításokat hoz működésbe. Ezek az emberek segítséget várnak a gyakran évtizedek óta tartó szenvedésükre, de a terapeuta kínálta kapcsolat életük legrosszabb társas élményeik megelevenedését kockáztatja, ezért a kötödés egyben rettenet forrásává is válik. Ebben a lehetetlen helyzetben feladatunk segíteni a pácienst a biztonságos kötődés lehetőségének megteremtésében, a fantázia és valóság megkülönböztetésében, a szorongás szabályozásában és az érzelmek szavakká formálásában, hogy a terápiás munka megkezdődhessen.

Ehhez a nehéz pszichoterápiás munkához kapunk segítséget Jon Fredericksontól, aki egy konkrét kezelésén keresztül megismertet minket a Davanloo-féle Intenzív Rövid Dinamikus Pszichoterápia (ISTDP) néhány fontos elemével is.

A videón bemutatott pszichoterápiás folyamatban egy gyógyulófélben lévő drogfüggő pácienst kísérhetünk, aki droghasználatra biztató hangokat hall. Gyermekkorában fizikailag bántalmazták és szexuálisan molesztálták, apja elhagyta, függővé vált, majd prostituáltként dolgozott, hogy eltartsa magát, végül a drogrehabilitációs osztályon kötött ki, ahol minden létező kezelési kísérletnek ellenállt. Hogyan segíthetünk egy ilyen betegnek?

Ez az első ülésről készített videófelvétel megmutatja, hogyan dolgozik az ISTDP az alábbiakkal:

 • A szorongás felmérése és szabályozása
 • A terápiás szövetség kialakulását gátló projekciók azonosítása és átstrukturálása
 • A paranoid áttételt fenntartó projekciók deaktiválása
 • Konszenzus kialakítása a terápiás feladatról
 • Az érzések fokozatos feltárása a páciens kapacitásához igazodva
 • A korai traumákhoz kapcsolódó érzések feldolgozása
 • Az érzésekkel való szembenézés képességének kialakítása regresszív védekezés nélkül

Az előadó

Jon Frederickson USA-beli pszichoterapeuta 40 éves gyakorlattal rendelkezik terápia, szupervízió és oktatás területén. 1988 óta tanít a Washington School of Psychiatry-n, ahol 2005-tel kezdődően az ISTDP képzési program társelnökévé vált. Lengyel, norvég, svéd, olasz, dán, indiai, libanoni, izraeli, kanadai, USA-beli és ausztrál ISTDP képzési programok oktatója.

Több mint ötven cikket és könyvfejezetet, valamint öt könyvet publikált. „Co-Creating Change” című könyve 2014-ben elnyerte a British Medical Association Book Awards első díját a pszichiátria területén. A pszichoterápia oktatásában többek között szeretné erősebbé tenni korábbi komolyzenei képzésének strukturált, szervezett és szisztematikus tudásátadását, hogy segítsen a terapeutáknak gyakorlati készségeket fejleszteni, improvizálni és alkotni a pillanat érzelmi igazságában.

A résztvevők

Az egynapos budapesti workshopra egészségügyi végzettséggel / működési engedély számmal rendelkező pszichológusok (alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, neuropszichológiai szakpszichológus, MSc Pszichológia végzettséggel rendelkezők), valamint pszichiáterek, orvosok, pszichoterapeuták jelentkezhetnek működési engedély számukkal. Amennyiben valaki a felsorolt egészségügyi irányokban képződik, akkor az egyetem, évfolyam és szakképzése nevével tud regisztrálni (vagyis pl. MA és PhD hallgatók nem tudnak csatlakozni).

A workshop

 • Időpont: 2023. november 17-én, 9:00-16:30 között.
 • Nyelv: angol nyelvű előadás magyar szinkrontolmácsolással. A szinkrontolmács team vezetője Felhősi Gabriella klinikai szakpszichológus.
 • Helyszín: Harmónia Palota, Bókay Díszterem (1088 Budapest, Múzeum utca 9.)
 • Jelentkezési díj: 29.900 Ft, ami tartalmazza Frederickson új, magyar nyelvű könyvének egy példányát. Csoportos kedvezmény 5 főtől elérhető.
Harmónia Palota, Díszterem
Harmónia Palota, Díszterem

Jelentkezés

Regisztráció a Casparus Kiadó weboldalán: https://casparus.hu/jon-frederickson-workshop/